De presentering van een maaltijd is een kunstvorm, die bestaat uit het aanpassen, verwerken, rangschikken of decoreren van de maaltijd om de uiterlijke aantrekkingskracht te verbeteren.
De visuele presentatie van gerechten wordt door chef-koks vaak gecontroleerd tijdens verschillende fases in de voedselbereiding: van de manier waarop vlees wordt gebonden tot hoe vleeswaren of groenten worden gesneden, tot het type vorm dat wordt gebruikt voor een vloeibaar gerecht. Het gerecht zelf kan worden gedecoreerd zoals dat ook bij decoratieve taarten gebeurt, die worden voorzien van eetbare ornamenten of sculpturen, besprenkeld met sauzen, zaden, poeders of andere toppings, of kunnen worden aangevuld door eetbare of niet-eetbare garnituren.
Het rangschikken en de algehele vormgeving van een gerecht wanneer dit op het bord wordt gelegd, wordt ‘opmaak’ genoemd. Tot veelgebruikte stijlen van opmaak behoren een ‘klassieke’ rangschikking van het hoofdingrediënt aan de voorkant van het bord met groenten of aardappels aan de achterkant, een ‘gestapelde’ rangschikking van de verschillende onderdelen van het gerecht, of het hoofdingrediënt dat tegen groenten of een bijgerecht aanleunt. De plaats van het gerecht op het bord wordt vaak aangeduid met de wijzers van een klok, waarbij zes uur de positie is die zo dicht mogelijk bij de dineergast ligt.
Een basisregel die moet worden onthouden bij het opmaken (en in sommige gevallen zelfs bij het opdienen), is dat een gerecht uit 5 onderdelen bestaat: proteïnen, normaal gesproken op zes uur, groente op twee uur, aardappels op elf uur, en daarnaast saus en garnituur.
Afkomstig van Wikipedia.